Tuesday, September 12, 2017

Rindu Iktikaf

Semenjak dua menjak ni, rasa berat je badan nak melangkah ke rumah Allah. Ya Allah apa lah dosaku ini....Urusan rumah tangga semua nya ditanggung sepenuhnya oleh abi. Ummi direhatkan buat sementara waktu dek kerana bersalin.

Mungkin badan penat yang amat sangat hinggakan terasa malas nak ke masjid. Hanya mampu berjemaah dengan anak2 di rumah je.

Alhamdulillah kali ni,gagahi jugak tulang empat kerat untuk melangkah ke masjid. Allah bagi pertolongan dan kekuatan abi ke arah itu. Sesampai di masjid ,,,,sayu jer rasa. walhal Jumaat lepas baru jer pergi. Hati terasa nak duduk lama jer kat situ. Nak beriktikaf. Nak Zikir.Nak mengadu pada Allah. Nak citer segala macam citer yang tak mampu terurai dengan akal.

Tapi masa singkat.Lepas Isya' diorang nak balik rumah masing2.Siak nak kunci masjid. huhu.
Terpaksa abi angkat punggung juga lepas solat ba'diah Isya'.

Ya Allah mampukah diri ini digolongkan di kalangan orang2 yang mana hatinya tertambat dengan rumah mu???Abi rindu sebenarnya untuk bersamaMu Ya Rabb...rindu untuk mencurahkan isi hati...rindu untuk bermonolog denganMu....berkasih sayang denganMu di malam harinya...Ya Rabb berilah untukku kekuatan...kekuatan zahir dan batin

Saturday, September 9, 2017

Penne versi along

Penne versi along

Kali ni along (wildan) yang masak. Penne namanya. Produk daripada Kimball. Kelmarin abi dah buat tapi diorang rasa nak makan lagi. So abi ajarkan kepada along cara2 memasaknya. Semudah sifir dua ok???

1) rebuskan penne tadi dalam periuk. Bila dekat nak mendidih masukkan penne dan sesudu minyak zaiton. Tunggu ia sampai lembut.

2) Bila dah masak@lembut, toskan ia.

3) Tumiskan bawang besar dan putih dalam kuali. Kemudian masukkan kicap,sos cili dan sos tomato. Abi masukkan juga gula 2 sudu. Terpulang kepada individu masing2.

3) Bila dah sebati, masukkan lah penne tadi tu ke dalam kuali. Gaul lagi hingga sebati. Rasakan ia biar ada masam sikit, manis sikit . Terpulanglah pd korang!

4) Bila dah puas hati, korang makan lah. Tapi pastikan api dapur tu ditutup. Kalau takkkk, habislahhh!

Jom makan, Bismillah...

Nasi Arab

Kali ini abi rai besday bersama anak2. Tahun lepas ummi ada tapi kali ni dia tiada sebab berpantang di rumah mak. Tengah2 mencari idea nak sambut besday maka datanglah idea nak masak nasi arab untuk anak2 dan diri sendiri.

Pergi cari rempah kat PKT tapi dah habis. Bergegas pula ke kedai Zua. Mujur ada.Ambil satu kotak dan terus ke bahagian sayuran pula untuk mencari timun, salad, bawang dll....Ayam dah beli siap2 lepas ambil anak2 dari sekolah tadi.

Camner nak masak ekk??
Kat kotak tu dah ada disediakan cara2 memasaknya...korang masak lah ikut yang dia suruh.

Sekadar nak sikit kat sini sebagai panduan asas.

1) basuh beras basmati tu. Selawat lah sambil2 tu.Ikhlas kan niat nak beri pada anak2 tersayang.
Abi guna periuk elektrik jer untuk masak nasi tu.

2) Bila nak hampir mendidik nasi tu, masukkanlah rempah nasi arab tu.kacau lah biar sebati. kat kotak tu dia kata boleh bubuh pewarna kuning telor kalau nak. Abi tak bubuh. Ikut warna rempah tu jer. Memang kekuningan juga.

3) waktu mendidih tu juga lah masukkan 1 sudu minyak zaitun.

4) tunggu je lah ia masak. tu jer. Semudah sifir 2 kan!

Ayam pula camner?
Ayam tu abi perapkan garam dengan kunyit jer. Pastu dibakar guna periuk ajaib.
Macam2 boleh buat dengan ayam tu. Ada juga dimasukkan bersama nasi. Tapi abi tak buat camtu sbb anak2 rasanya tak makan kalau camtu. So, kita ubah suaikan sikit daripada asal.

Acar pula camner?
acar abi buat cukup ringkas. Potong kiub timun dan tomato tu. Pastu masukkan cuka dan gula. Kalau nak rasa pedas sikit, potonglah cili halus2.






Friday, September 8, 2017

5 September

5 September hari yang pasti akan abi ingat setiap tahun. Ia adalah tarikh keramat lahirnya makhluk yang bernama Muzaha bin Mohamed. Hasil perkongsian hidup antara Zaharah dan Mohamed. Tahun 1975 lahirlah insan ini di sebuah Kampung Beris Lanjut, Panji, Kota Bharu.

Seorang insan yang baru melangkah umur ke era 40 an. Huhu...Kini dah masuk umur 42 tahun. Aduhai dah tua rasanya diri ini. Sakit situ sini, lenguh sana sini...Ya Allah ....harapnya hidupku ini penuh dengan ketaatan kepadaMu dan kurang kemaksiatan kepadaMu.Amin

Seorang yang begitu komited terhadap kerja yang diamanahkan. Kalau suruh turun kerja jam 1 pagi pun, akan dia turun (ceewaahhh mana ada). Tapi InsyaAllah, apa2 kerja yang diberikan akan beres walaupun terpaksa memakan masa.Serius dalam kerja dan adakalanya terpaksa dipotpet2 oleh wife akibat terlalu 'obses' dengan kerja. Ya Allah jadikanlah ia sebahagian daripada amal kebajikanku.

Pun begitu, Insan kerdil ini punya hati dan perasaan yang terlalu sensitif. Mudah air matanya keluar tatkala mana membicarakan soal azab kubur, perpisahan, penderitaan hidup dan sebagainya. Ya lah, ianya bukan suatu yang dipinta2 tapi lahir dalam hati dan perasaan. Itu semua kerja Tuhan Yang Maha Kuasa. Kita tak mampu menempisnya.

Pernah sekali insan ini menangis tatkala memberikan tazkirah dikhalayak ramai. Tersentuh hati saat membicarakan kesederhanaan hidup seorang hamba Allah. Tidak berharta tapi cukup bersyukur dalam menempuh hidup. Memiliki rumah yang sederhana. Cuma pintanya dari Rabbul Izzati agar diberikan kesihatan yang berpanjang untuknya beramal...itu jer pintanya...(Ya Allah , mengalir lagi air mata ini saat menulis bait2 ini) Alhamdulillah Allah beri padanya apa yg dia nak..Sihat tubuh badannya. Dapat kayuh basikal ke sana ke mari. Syukur.....

ranjau hidup

Saya tertarik dengan artikel ini. Ada antaranya pasti pernah kita lalui dalam hidup.

1. Kalau kita bergaduh dengan pelanggan, walaupun kita menang, Pelanggan tetap akan lari.

2. Kalau kita bergaduh dengan rakan sekerja, walaupun kita menang, Tiada lagi semangat bekerja dalam satu kumpulan.

3. Kalau kita bergaduh dengan boss, walaupun kita menang, Tiada lagi masa hadapan di tempat itu.

4. Kalau kita bergaduh dengan keluarga, walaupun kita menang, Hubungan kekeluargaan akan renggang.

5. Kalau kita bergaduh dengan guru, walaupun kita menang, Keberkatan menuntut ilmu dan kemesraan itu akan hilang.

6. Kalau kita bergaduh dengan kawan, walaupun kita menang, Yang pasti kita akan kekurangan kawan.

7. Kalau kita bergaduh dengan pasangan, walaupun kita menang, Perasaan sayang pasti akan terguris.

8. Kalau kita bergaduh dengan sesiapapun, walaupun kita menang, Kita tetap kalah.
Yang menang adalah cuma ego diri sendiri.
Yang ini yg susah, mengalahkan ego diri sendiri.

9. Renungan bersama....
Apabila kita menerima teguran, kesilapan dan kesalahan usahlah terus melenting dan marah bersyukurlah masih ada orang yang mahu menegur kesilapan kita.

10. Mendengar isteri membebel di rumah, bererti kita masih punya keluarga.

11. Mendengar suami masih berdengkur di sebelah, bererti kita masih punya suami.

12. Mendengar ayah dan mak menegur dengan tegas, bererti kita masih punya mak ayah.

13. Merasa letih dan jemu menasihati anak yang nakal, bererti kita masih punya anak untuk saham akhirat ku nanti.

14. Merasa letih setiap ptg selepas penat bekerja, bererti kita mampu bekerja keras.

15. Membersihkan pinggan dan cawan kotor setelah menerima tamu di rumah, itu bererti kita punya teman.

16. Pakaian terasa agak sempit, itu bererti kita makan cukup.,

17. Mencuci dan menggosok timbunan baju, itu bererti kita memiliki pakaian.

18. Membersihkan halaman rumah, mop lantai, itu bererti kita memiliki tempat tinggal.

19. Mendapatkan banyak tugasan, itu bererti kita dipercayai dapat melakukannya.

20. Mendengar bunyi ekzos & hon dan anak jiran bising, itu bererti kita masih boleh mendengar.

21. Melihat anak-anak bermain riang, itu bererti kita masih boleh melihat.

22. Kita masih bernafas, itu bererti kita masih diberi peluang oleh pencipta yang agung untuk bertaubat dan beribadah.

Akhirnya banyak hal yang dapat kita syukuri setiap hari. Kita juga bersyukur mendapatkan pesan ini, kerana secara tidak sedar kita masih memiliki orang yang peduli pada kita.

Berhenti mengeluh dan bersyukurlah. Bersyukur dalam setiap keadaan meskipun tak ada alasan untuk bersyukur sekalipun. Kita sama2lah mencuba utk bersyukur walau diri ini selalu mengeluh tanpa berfkir hikmah di sebaliknya. Bersyukur diberi kehidupan yang baik pada masa ini dan akan dtg. InsyaAllah..

Semoga shbt2 yg pernah saya kenal saat kita pernah bekerja/belajar bsama dulu dan juga shbt yg baru bertaup di silaturahim dlm group ini...semoga diberkati hidup kita semua dan ambillah pesanan ini sbg satu pesanan kecil untuk dimanafaat bersama pada tahun 2017 ini.

copy n paste dari grup wasap

hari ke 2 Affan

Masuk hari ke 2 Affan di wad...Mujurlah mak abi datang menemani ummi di wad. Ingatkan Affan dapat balik dah tapi terpaksa ditahan oleh doktor sbb katanya Affan kena kuning. Tak tinggi pun, sikit jer. Tapi nak wat camner...dah undang2 hospital camtu.kena ikutlah.

Affan dipindahkan ke wad kanak2 . Hanya ibu dan ayah sahaja yg dibenarkan melawat. Orang lain tak boleh. Mungkin atas sebab keselamatan pesakit.

Badan ummi masih lagi tak bermaya. Masih sakit lagi di bahagian peranakan. Nak bangun pun slow apatah lg nak mendodoikan Affan tatkala menangis. Kesian ummi, abi tak dapat nak tolong.

Affan diletakkan dibawah lampu biru tu. Duk dalam takung tapi sekejap2 jer. Setengah jam tido kemudian bangun menangis.Bertabah la ummi. Besar pahalanya!

Hari ke 3 Affan dapat keluar hospital. Tu pun sebab sign surat risiko in case kalau terjadi apa2. Memang ummi surender untuk handle sorang2 Affan tu. Memang ye pun, mana lah ada kudrat lagi selepas bersalin. Paling tidak pun seminggu baru ada tenaga dan kudrat.

Jam 3 petang Affan tiba di lot 50793, Kpg Pak Kancil Dalam.....Ahlan wa sahlan Affan.Hadir mu membawa sinar kepada kami khususnya kepada abang2 kamu.

Monday, August 28, 2017

Kemunculan orang baru

Pagi itu, sekitar jam 4 lebih Ummi terasa sakit di perut. Sekejap sakit sekejap redha. Sehingga lah berlanjutan ke jam 5 pagi. Abi dah tak sedap badan dan syorkan pada ummi untuk pergi ke hospital. Sebelum bertolak ke hospital, abi kejutkan along yang sedang tidur dan bagitau bahawa ingin bawa ummi ke hospital.

10 minit perjalanan kami sampai ke Hospital Setiu. Terus memandu kereta ke wad bersalin yang berada di atas bukit bersebelahan wad kecemasan. Parking kereta betul2 depan pintu utama dan turunkan ummi kat situ.

Jam menunjukkan 6 pagi. Dah Subuh rupanya. Tapi kelibat nurse tak kelihatan walaupun seorang. Tidak seperti di Hospital Tanah Merah yang tak sunyi daripada keluar masuk nurse. Begitu juga dengan orang ramai. Tapi di Setiu lain, suasana tenang dan aman damai. Tiada orang yang nak bersalin pada masa tu. Tiada juga orang yang sedang menunggu! Abi keseorangan pada masa itu.Hanya zikir dan doa Nabi Allah Yunus adalah peneman pada masa itu di selang selikan dengan bacaan Al Fatihah. Abi menunaikan Solat Subuh di bilik kecil yang disediakan di situ.

Jam 7.15 pagi, nurse datang memanggil abi dan memberitahu bahawa ummi dah berada di bilik bersalin. Dia mempelawa abi masuk menemani. Ini adalah kali kedua abi menemani ummi. Kali pertama semasa ummi sedang bertarung nyawa untuk melahirkan puteri kami "Rabiatul Adawiyah" di HUSM. Tuhan masih sayangkan puteri kami  dan mengambilnya selepas 30 minit keluar dari alam rahim.

7.20 pagi ummi memberitahu bahwa dia sakit macam terasa hendak membuang air besar. Abi segerakan bagitahu nurse yang bertugas. 3 Orang nurse telah masuk dan membuat persediaan. Untuk percubaan 'push' buat kali pertamanya tak berjaya bagi ummi. Ummi teruskan lagi untuk kali kedua dan seterusnya tapi tak berjaya untuk mengeluarkan 'orang baru' melepasi garisan@sempadannya. Abi berdebar2....Ya Allah kuatkanlah tenaga ummi...itulah doa abi dalam hati. Beberapa zikir lain termasuklah doa Nabi Allah Yunus AS turut membasahi bibir abi. Abi lihat ummi semakin tak bertenaga untuk menerang orang baru. Abi lihat peluh terpercik keluar dari ubun2 ummi. Air mata tak henti2 menitis dari pipinya. Ya Allah begitu besar pengorbananmu untuk melahirkan seorang insan ini. Abi sapu peluhan yang keluar dan deraian air mata itu.

Dalam bergelumang dengan kesakitan itulah, pengharapan abi kepadaNya amat ketara sekali. Sehinggalah abi melafazkan juga kalimah zikir la hau la wala quwwata illa billahil 'aliyyil 'azim. Alhamdulillah tidak lama kemudian, lahirlah seorang insan jam 7.34 pagi pada hari Sayyidul Ayyam. Ahmad Affan Hakimi nama diberi.

Selesai Ahmad Affan Hakimi keluar, ummi dan abi melafazkan syukur. Terdengar suara kesyahduan ummi membacakan ayat suci Al Quran daripada surah An Nahl, ayat 78 yang bermaksud:

Dan Allah yang telah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia mengurniakan kepada kamu penengaran dan penglihatan serta hati akal fikiran supaya kamu bersyukur.

Alhamdulillah atas segala hal...

#pengalamandibilikbersalin

Tuesday, August 22, 2017

Buli@gaduh

Buli ....buli.....buli....

kali ni 4 orang budak dipindahkan ke sekolah lain. Kes nya apa? Buli, gaduh.....isyyyy takde keje lain ke budak2 ni. Mak ayah suruh datang sekolah untuk belajar, korang mari sekolah untuk bergaduh pula. Kenapa korang ni ? Nak tunjuk hebat kah? Bukan itu caranya untuk tunjuk hebat...

Tunjuk lah hebat korang tu pada subjek. Biar strong semua subjek! Barulah hebat. Ni tidak, dah la belajar tak berapa pandai, nak jadi pembuli pulak di sekolah. Kalau begini lah. memang hancur lah masa depan korang dan masa depan Islam.

Takde gunalah ayahanda korang, PKHem korang dan guru2 lain duk bagi semangat dan motivasi suruh korang belajar sungguh2. Korang tak ikut nasihat diorang. Korang derhaka pada guru korang. Betul cakap ni. Derhaka ni bukan saja pada mak ayah, tapi dengan guru pun boleh jatuh derhaka juga tau!Camner lah korang dan ilmu korang nak berkat kalau derhaka pada guru. Silap ari bulan hidup korang pun takde keberkatan sebab derhaka pada guru dan menyusahkan mak ayah.

Ingatlah anak2 abi yang lain, jaga tingkah laku dan perangai di asrama dan sekolah. Tugas korang adalah belajar dan bukannya jadi samseng @kaki pukul kat sekolah. Kalau nak jadi samseng korang boleh "blah" dari sekolah ni. Ni tempat orang cari ilmu bukannya tempat nak lahirkan kaki2 pukul.

Hidup korang tak ke mana jika korang jadi kaki pukul. Walaupun korang jadi kaki pukul yang hebat pada masa sekarang ni tapi korang harus ingat satu masa nanti korang juga akan tua. Bila tua korang akan lemah. lemah badan dan sakit2. Masa tu korang pun dah tak kuat lagi. Silap ari bulan orang lain pula yang buli korang.

Kehidupan dunia ni ibarat roda yang sentiasa berputar. Selagi mana ada kehidupan selagi itulah ia akan berputar dan terus berputar. Ia kan berhenti tatkala mana ada orang yang 'brek' roda tersebut. Siapa ? Allah yang memberhentikan putaran itu..........kiamat.

Minggu Menanda Paper

Minggu ni terpaksa korbankan masa untuk tidur dengan nyenyak dan lena. Huhu. Malam tadi tidur pukul 12 malam dan bangun semula pukul 4 pagi. Terpaksa bersengkang mata menanda paper budak2 ni. Paper PAI yang tingkatan 1 belum siap lagi. Esok hari last key in markah dalam ISIS. Terpaksa pulun jugak malam tadi.

Alhamdulillah setel dekat nak subuh..

Pagi ni pula, duk pulun menanda paper Bhs Arab form 4. Boleh tahan juga. 46 orang semuanya. Baru setel 8 orang. Mata tak boleh nak tahan lama. Asyik teringatkan bantal jer. Sesekali terlelap atas kerusi.

Gagahkan juga diri ni untuk setelkan saki baki lagi. huhu

Pucuk Ketereh Pembuka Selera

Semalam ayah dan mak datang rumah. Waktu petang diorang sampai lebih kurang pukul 3 petang. Seperti biasa ada la ole2 dari Tanah Merah yang ayah bawa datang. Kali ni diorang bawa buah durian. Alhamdulillah molek isinya,kuning warnanya.memang puas hati makan.

Atas cadangan ummi, kali ini abi buat sotong rebus untuk anak2 abi dan mak ayah. selain tu ada la 2 3 ekor ikan kitan. Goreng jer. Selepas ummi menyiang sotong dan ikan, abi mulalah bersilat tung tang tung tang di dapur. Memang rezeki ayah dan mak murah, pucuk ketereh tumbuh dengan banyak sekali kat belakang rumah tu. Apa lagi petik lah. Ulam2an pun banyak. Petik juga pegaga yang tumbuh melata kat tanah tu.

Orang tua suka makan gitu2 jer bersama nasi. Budu plus durian tidak ketinggalan dihidang untuk diorang. So, memang membangkitkan selera la makanan malam diorang ni. Abi nak masak lebih2 pun memang tak terlarat dah, sebab balik kerja badan pun penat. Tu jer yang mampu.

Apa2pun syukur sangat sebab dapat makan buah doyan sampai kenyang!

Sunday, August 20, 2017

On duty

Tak perasan pulak guru 'on duty' hari ni. Tetiba jer seorang pelajar maghi jumpa abi. Sakit mulut katanya. Abi tanya dia, mana tau ustaz duty???
Dia tengok nama kat depan opis....huhu. exactly!tepat sekali@jolo dah tu. Tak  leh nak ta'wil lagi.

Selesai amik anak2 dari sekolah terus bergegas semula ke sekolah. Berjanji dengan budak dan hantar mereka ke klinik kesihatan Permaisuri.

Meehoon yang dibeli kat gerai tak sempat nak jamah. Rushing pulak. Syarikat percetakan call suruh masukkan duit@cek segera. Apa lagi terus start enjin dan ke CIMB bank.

Dekat klinik tu, ada la gerai goreng cempedak. Adusssss, hati abi meronta2 lagi nak makan. Dah la perut lapar. Siap bunyi lagi. So, beli RM3.....pikir nak makan time dalam keter nanti.

Ok lah berceloteh pulak. See U tomorrow. Jangan nakal2 time hidup ehhh. Jaga agama nescaya Allah akan jaga awak!

Kuey teaw basah

Semalam try lagi untuk buat kuey teaw basah. Alhamdulillah baru menjadi rupanya. Tu pun sebab master chef 'Ummi' yg bagitau cara camner nak bagi buat kuah kat kuey teaw tu.

Caranya mudah saja. Bila dah dekat2 nak masak tu, Bubuhla air panas kat dalam kuali tu. Bubuh air setakat yang kita mau. Ikut suka banyak mana mau kuah. Kalau sikit , sikit lah. Tapi ingat jangan biarkan ia lama. Kalau lama, kuey teaw tu akan hancur dan maybe tak indah mata memandangnya. Huhu.

Kalau dah hancur, hilanglah selera nak makan sebab keuy teaw tak cantik. Turun 50% selera nak makan.hahaha...

Tu sebab penampilan tu biar la elok juga disamping kecantikan dalaman. Cantik rupa, sedap rasa!

#sori, picture takde. Abaikan saja.

Friday, August 18, 2017

Char Kuey Teow

Pagi2 lepas dengar kuliah Subuh, singgah kedai beli nasi bungkus. Kerabu, nasi lemak dan bee hoon. Memang waktu time cuti hujung minggu, biasanya tak masak waktu pagi. So, abi banyak beli nasi bungkus.

Tengahari perut dah mula berceroottt.Adoiiii...masak nasi dan goreng ikan kerisi. Balik jer dari solat Jumaat, terus terkam ke dapur. Baju solat pun takdan nak tukar. Hilang sabar betol.

Bila dah masuk waktu petang, mula la pikir nak makan apa ekkk? jeng kepala sekejap mmikir. Last sekali suruh along gi beli kuey teow. Hajat di hati nak buat char kuey teow. Entah jadi ke tidak...huhu
Ummi jangan masuk campur ye...Kasi ummi rileks jer. Lagipun kesian kat ummi berdiri lama2 di dapur. Kan ummi bawa baby tu.

Pastu gi buka la peti ais. Tengok apa barang yang ada. Ada la bunga kobis, karot, sawi...Abi pilih karot dan bunga kubis. Letak banyak dalam masakan pun, anak2 bukannya makan. Kita yang tua ni la terpaksa habiskan.

Dipendekkan cerita, Char Kuey Teow yang nak dibuat tadi tuh tak menjadiiiiiii. Maka yang jadinya adalah kuey teow basah. Takpo la. Anak2 semua suka. Kering kuali!



kata tadi kuey teow basah tapi tak nampak basah pun.hahaha...takpe lah..janji masuk perut

Mengutip point2 ke syurga atau ke neraka?

Pelik bin ajaib manusia ni....Kenapa lah duk bazirkan air liur tu untuk bercerita sana sini perihal seseorang. Berceritalah sekadar keperluan sahaja. Tapi kan.....itu lah manusia....tak cukup bercakap ari ni, to be continue pulak pada hari esoknya....huhuhu...berat66 gitu

Tau tak, bila anak Adam ni hidup atau selagi bernyawa, Malaikat Raqib Atid tak jemu2 duk tulis apa2 yang dia buat dan dia cakap. Samada benda tu baik mahupun buruk! 

So, berhati2 lah dalam setiap tindak tanduk kita kerana kita sentiasa ***dimuraqabah oleh Allah SWT.

Ingat lah adakah kita mengutip point2 ke syurga ataupun mengutip point2 ke neraka ! peaceeeee

***muraqabah=awasi 

Umur 40

Sedar dan tak sedar umur abi dah nak masuk ke angka 42. Huhu. kira dah nak separuh abad la nih. Patut la sakit situ sakit sini. Apa pun abi cukup bersyukur kerana dianugerahkan nikmat kesihatan olehNya. Walaupun ada la sikit2 penyakit Hypertension tu tapi tak la tinggi sangat. Syukur sangat n selalu. 

Apa yang perlu dibuat pada umur 40 an ke atas ni???

Tatkala umur hampir mencecah 40 tahun atau telah pun mencecah 40 tahun ke atas, seseorang itu dikira sebagai orang yang matang akal fikirannya, matang tindak tanduknya,apatah lagi tutur katanya mencerminkan seorang yang sempurna pemikirannya.
Tidak seperti kebudak-budakkan feilnya. Begitu juga percakapannya tidak seperti budak darjah 3!

Sahabat Nabi صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّ Qotadah رضي الله عنه - berkata, “Bila seseorang telah mencapai usia 40 tahun, maka hendaklah dia berhati-hati.” Maksudnya saat saat harus waspada.

Bahkan sahabat Abdullah bin Abbas رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَـا dalam suatu riwayat berkata, “Barangsiapa mencapai usia 40 tahun dan amal kebajikannya tidak unggul mengalahkan amal keburukannya, maka hendaklah ia bersiap-siap ke neraka.“

Ayuh kawan-kawan abi jom baca doa Nabi Sulaiman ini dan amalkan serta titipkan dalam setiap doa kita.


Saturday, August 12, 2017

First lesson of Qiyam

Cerita yang nak dikongsikan ni bukan untuk dibanggakan. Hanya untuk share bagaimana nak tarbiah anak2 sekadar dan ikut kemampuan kita selaras dengan kehendak agama atau lebih tepat lagi berlandaskan Sunnah Nabi SAW.

Alhamdulillah kelmarin, sepertiga malam jumaat dengan izinNya dapat juga abi gagahkan bersama2 dengan anak sulong mendirikan qiyam sepertiga malam. Dalam pukul 515 pagi dah bersiap untuk solat sunat. Sebelum tu, abi suruh along tidur awal seawal jam 9.00 malam. Tapi dia tidur pukul 9 lebih juga. Syukur ....senang along bangun daripada tidur.

Dengan izinNya dapat kami dirikan solat Sunat Tahajjud dan Solat Sunat Witir. Tak nak buat solat2 sunat yang banyak. Hanya itu sahaja sebabnya ia adalah FIRST LESSON dalam mendidik anak2 solat malam@qiyamullail. Dah lama abi idam2kan namun inilah peluang yang Allah gerakkan dan gagahkan untuk sama2 mentarbiah anak dalam mencari redha Allah SWT.

Tiada apa yang mampu abi ajarkan untuk kalian@anak2 melainkan untuk menjadi seorang hamba Allah yang soleh dan taat pada suruhanNya dan meninggalkan laranganNya. Nak diberikan harta memang tak banyak harta yang abi ada. Hanya ajaran serta didikan inilah yang mampu abi ajarkan kepada anak2 abi di akhir zaman ini. Hamba Allah yang bertaqwa Allah jaminkan kebahagiaan hidup untuknya dunia dan akhirat. Bekerja lah kat mana sekalipun ataupun apa2 jawatan sekalipun, TAQWA kepada Allah mesti berada di hadapan.

Jika anak abi seorang peladang@petani, abi tak malu. Asalkan menjadikan diri hamba Allah yang soleh dan bertaqwa. Apa guna berjawatan tinggi....lawyer,arkitek,doktor,guru, dll....kalau tiada bekalan taqwa dan amal soleh dalam diri. Kita bukan sahaja nakkan kebahagiaan di dunia sahaja semata2 malah akhirat lebih2 lagi kita tuntut dan mahu.

Amat susah untuk mendidik anak2 di abad ini lebih2 lagi di abad teknologi. Banyak kekangan dan cabarannya baik daripada ibubapa mahupun anak2 sendiri. Amat terasa hati bila terdengar ibubapa dapat solat dan bangun malam bersama2 anaknya seawal 7 tahun lagi. Ya Rabbi...daku amat lemah dalam mentarbiah generasi hari ini khususnya anak2ku.

11 Ogos inilah step pertama ke arah pendidikan berqualiti dalam keluarga abi. Doakan semoga abi dapat istiqamah dalam mentarbiah anak2. Dan kita semua sama2 dapat mengamalkan kehidupan sunnah sejajar dengan syariat. Amin.

Habis Qiyam, abi bawa along ke masjid dan dengar kuliyah Subuh. Usai kuliyah, kami makan roti canai pula sebagai pembuka selera di hujung minggu ini. Sengaja buat gitu nak suruh along rasa seronok dan tidak alergik untuk qiyam dengan abi.

Anak2 adalah aset dunia dan akhirat kita!


Wednesday, August 9, 2017

siap...

Baru siap mengedit butir@isi yang nak dibuat bunting. Bunting tu nak lekatkan kat dinding di lobi pejabat SAIS. Kerja yg diberi 2 minggu yg lepas baru siap pagi ni. Jam menunjukkan pukul 1.52 pagi.huhuhu..

esok pagi serahkan pada Syaidan mintak tolong dia hantarkan pd syarikat percetakan.

Rasa lega sikit kepala sebab 95% siap. Tunggu cetak je lagi.

Ok,,,nak gi minum cuka epal + madu sebelum zzzzzz...

selamat malam.

Tuesday, August 8, 2017

SKPMG2

Ari ni rasanya tak boleh nak stay sampai ke petang di sekolah. Kepala rasa pening semacam. Tak boleh nak fokus pada kerja. pikir pun serba tak kena . Jangkaan pentadbir nazir nak maghi check fail minggu depan. Sekitar 13 hb gitu. Boleh rebah nunggeng gini!

SKPMG2....penangannya membuatkan semo cikgu pening ppalo termasuk abi. Sekarang ni Bahasa Arab ada fail masing2. Sudah dipecahkan daripada bahasa2 antarabangsa yg lain.Kena cerai katakan. Cerai talak 'Bain'.huhu.Tak leh rujuk lagi. Kalau dulu satu fail. Sekarang tidak.

So, tepaksalah abi bertungkus lumus daripada '0' ...huhu...jeng kreng gini...Mana nak 'gaga' segala eviden bagai...Tuhan sajo yang tau.Kito wat kijo sore diri....Allahu musta'an.

Ari ni balik awal. Rasanya nak beli ayam. Tolong wife masak. Kasi hilang stress keje. Masak lagi best daripada susun@cari eviden...kalau rajin malam ni abi pergi ke bilik guru lagi. Ataupun stay kat rumah buat keje. Ya Allah berilah daku kekuatan untuk mengharungi hidup ini.

Sunday, August 6, 2017

Berdiri seorang perindu

jom layan lagu lagi....kasi feelinggggg skit....

summbat aarrr sari dua ni....macam2 keje datang dan tak pernah siap...

Tapi kalu takdop keje, boring pulak kan???

Lebih baik ada keje,tak perlu cari keeje

Orang yang takde keje, kena cari keje...hahaha...


Mimpi yang tak sudah


lama tak dengar lagu nih...time2 summat dengan kijo bagus gak layan lagu....ni antara lagu kegemaran abi zaman mudo2 dulu la....alaaaa abi kan geng2 80/90 an....

Ibnor Riza suaranya sedap. Lagu2nya pun sedap...menusuk kalbu

Wednesday, August 2, 2017

Apresiasi Pengakap



bergambar dulu sebelum menggigit ayam2


Cg Adnan dan Cg Zalizan antara orang kuat Pengakap....abi tak kuat maner....hehehe

tengah menjamu selera


Kontrol ayu dulu...sensei Zurina & Cg Arifah....Cg Zura tengah khusyuk daaaahhh

Si Bahari tu lah ketua kontijen Pengakap (berbaju putih)...orangnya very selamber


Wednesday, July 26, 2017

Perkhemahan Perdana di Kekabu Inn

Perkhemahan Perdana bagi Unit beruniform pada tahun ini telah diadakan di Kekabu Inn,Setiu. Tau tak kat mana Kekabu Inn tu? Dekat je dengan SAIS ni. Ia terletak berhampiran dengan Peladang Agro Resort Setiu. Cuma kawasannya tak lah secantik Agro tu. Tapi yang best nya tempat di situ adalah sunyi dan jauh dari keriuhan...


 anak2 tak lepaskan peluang main air 

 we're frens....forever....cg Aziz n Us KA

 waktu sampai tu bebudak tengah buat gajet



duk sian ikan tepi gigi air...seronok nampak diorang ....macam itik baru jupo air

 Sungguh mmolep nampak si Idham tuh! :)

 diorang ni suruh masukkan dalam blog ceritaabi.....hehehe

bersama Udin n kawan2

Monday, July 24, 2017

ISTIGHFAR



Malam tadi study sampai jam 1230 pm. Study sebab esok kena bagi tazkirah@kuliyah Dhuha kepada students dan guru di surau dalam slot Islah Nurani. Fikir punyer fikir maka dapatlah tajuk "Istighfar". Tu pun nasib baiklah dah ada kat buku catatan.

Tajuk tu sepatutnya abi dah sampaikan pada beberapa minggu yg lepas tapi terpaksa dibatalkan atas beberapa sebab. Cuma malam tadi tambah beberapa nota kaki kot2 la masa berbaki banyak lagi.

Sekadar perkongsian dengan ahli blogger yang lain...

Istighfar dari segi bahasa ialah mohon ampun dan tutup.

Maknanya ialah aku mohon keampunanMu Wahai Tuhan serta tutupilah aib ku ini.
Ya, kita ni adalah hamba Allah yang banyak melakukan kesilapan. Tapi tak bermakna kesilapan itu akan terus berpanjangan sampai ke mati.

Jadi, tidak dapat tidak seorang hamba Allah itu perlu mensucikan hatinya dengan ber'istighfar'. Pabila dia beristighfar maka hatinya akan jadi bersih dari segala kesalahan dan dosa. Bila hati bersih maka doa kita kepada Allah SWT akan dimakbulkan.

Sebagai penuntut ilmu @ pelajar adalah penting sekali menjaga diri daripada melakukan dosa dan maksiat kepada Allah. Hati yang dipenuhi dengan noda dan dosa akan susah untuk menerima ilmu Allah.

Wallahu 'alam.

Thursday, July 20, 2017

Kerja adalah Amanah

Ramai orang berkira terlalu berkira2 dengan kerja. Apa yang diberikan oleh bos kepadanya, terus dibandingkan dengan orang lain. Kenapa aku yang kena buat kerja tu? kenapa bukan dia?

Apabila kita terlalu berkira2 dengan kerja kita walhal memang itu yang sepatutnya kita buat maka kita takkan ikhlas. Bila tak ikhlas tak dapat pahala.

Kalau memang itulah kerja kita, kita patut dan wajib buat! kenapa nak ditinggalkan? Habis apa benda yang kita nak buat ?

Kalau tak buat kerja, maknanya kita makan gaji buta. Gaji buta is mean you dapat gaji tanpa buat apa2 kerja. Maksudnya you goyang kaki, akhir bulan you dapat gaji. Oh! kalau you penjawat awam you dapat around 25 hb setiap bulan.

So, kalau you tak buat kerja dan orang lain terpaksa menanggung kerja you bermakna you yang melakukan kezaliman. Why???kenapa? Sebabnya orang lain terseksa dengan kerja U....sedangkan dia pun ada kerja jugak macam U...tapi U selamber je pass kerja tu kat orang lain. Jika begitulah keadaan orang macam U patut dapat pengajaran daripada Tuhan. Biar Tuhan ajar U, baru U sedar...baru U tau tinggi rendah langit.

U dapat gaji buta bermakna gaji U haram. Camner U nak sara anak bini U makan gaji buta ker? U tak takut api neraka ker? Rasanya tak kan???is up to U bab tu...tapi abi rasa better U kembali ke pangkal jalan and jalani kerja sebagai Hamba Allah yang ikhlas.

Jangan tunggu Tuhan marah kat U,baru U nak sedar. Ambillah dan terimalah nasihat daripada orang sekeliling U tu. Mereka nak ingatkan U supaya jangan leka dan lalai.

U tau tak???U kan...bila masuk kerja, U layan U punya handphone.Sejam dua jam tak terasa bagi U. U tak penat ker duk melayan FB...Insta...twitter...bla..bla...bla...bila U dah rasa penat, U pergi pulak cari kawan untuk bersembang. Bersembang benda yang tak patut. Pasal jual beli hartanah la, kereta la, saham la, fesyen tudung la,,,,,,,,and then U gossip pulak sana sini...walhal benda tu ibarat U makan daging saudara U sendiri.huhu

So, insaflah kepada sesiapa yang suka duk goyang kaki kat tempat kerja.

Ok...sekian . nak balik kerja dulu.

Sunday, July 16, 2017

Surah At Thoriq

Alhamdulillah malam ni selesai jugak menghabiskan surah At Thoriq yang dah lama tak habis2 huraiannya bersama ahli qaryah Surau Al Falah.

Petang tadi semasa tengah mentelaah rasa menggelabah jugak lah takut ketandusan idea nak huraikan 2@3 ayat terakhir surah At Thoriq ni. Intai punya intai dapat lah point yg dapat menyelamatkan abi daripada ketandusan idea.

Abi bawakan kisah Ashabul Kahfi dan perancangan jahat orang kafir Quraisy yang nak bunuh nabi. Sesuai dengan 3 ayat terakhir surah tersebut.

Apa perancangan jahat orang Quraisy? Korang tau tak?

Ni abi nak share sikit.....

Malam sebelum nabi hijrah, pemuda2 gagah@kaki samseng berkumpul dan mengepung rumah nabi SAW. Hasrat mereka nak bunuh Nabi. Plan mereka begitulah hasil idea jahat Abu Jahal dan disokong oleh Iblis yang menyamar jadi manusia.

Malam tersebut, sebelum nabi keluar nabi ambil segenggam pasir dan melemparkan ke atas mereka. Lalu Nabi SAW dapat keluar dengan aman tanpa mereka sedari. Huhu...heybat lagi perancangan Allah walaupun mereka dah merancangnya!

Citer kedua ketika Abu Jahal nak menghempap batu ke kepala Nabi SAW tatkala mana baginda sedang sujud kpd Allah 'Azza wa jalla. Abu Jahal terpaku dan tak dapat nak tunaikan hasratnya untuk melihat kepala baginda Rasulillah berkecai. Apa yang berlaku???

Abu Jahal terpaksa berundur dengan muka yang pucat dan ketakutan. Apabila ditanya beliau menjawab ternampak seekor unta yang sangat besar hendak menendangnya dengan kaki. Oleh kerana itu lah beliau berundur diri...haaaa baru tau heybatnya Allah dan perancangannya.

Ok lah setakat ni dulu untuk perkongsian....

Selamat beristirehat!

Friday, July 14, 2017

Adik Faiz

Saya berasa malu mendengar kisah adik Faiz bin Ibrahim, pelajar cemerlang yang mendapat 10 Mumtaz dalam peperiksaan STAM 2016. Beliau walau tidak sempurna seperti orang lain amat menjaga hubungan dengan Allah dengan selalu bersyukur padaNya.

Beliau mempunyai idola yang mana idolanya ialah sesorang yang lebih teruk kecacatan dibandingkan dengan dirinya. Beliau termotivasi dengan nasihat dan kata2 ayahnya supaya beliau belajar dengan bersungguh2 kerana beliau tidak sempurna seperti orang lain. Tanpa ilmu beliau akan dianggap sebagai sampah dalam masyarakat. Dengan motivasi tersebut, beliau berusaha untuk menjadi seorang yang terbaik seperti manusia sempurna yang lain.
Beliau dari darjah 1 hingga 3 mendapat tempat terakhir di dalam kelas..darjah 4 hanya lulus 2 subjek. Darjah 5 beliau berjaya mendapat 2A...dan atas usaha yang tak pernah jemu dan tawakkal yang hebat beliau berjaya memperoleh 4A 1B dalam UPSR.

Betapa kuatnya semangat untuk berjaya dan menjadi orang yang bermanfaat dalam masyarakat.
Beliau menulis jawapan exam STAM sehingga menitik darah di dagunya.😭😭😭😭.
Adik faiz menulis menggunakan dua jari yg ditolak dgn dagu beliau...Allahu...betapa hebatnya semangat beliau dan kuatnya iman adik Faiz.

In sha Allah..adik Faiz akan menyambung pengajian ke Universiti Islam Madinah bawah tajaan kerajaan Arab Saudi
Kecacatan adik Faiz tidak menghalang dirinya untuk berjaya walaupun 95% urusan harian diuruskan oleh ibunya. MashaAllah..anak yang hebat dan ibubapanya juga hebat.


Disebabkan oleh cerebral palsy...adik Faiz hanya buleh menggerakkan kepala dan boleh mengangkat tangannya sedikit sahaja tanpa boleh menggerakkan jarinya.

Video ini menunjukkan adik Faiz sedang membuat demo cara menulis...menggunakan 2 jari tgn kiri dan ditolak dgn dagu...hasilnya dia menulis satu doa mohon keampunan drpd Allah utk dirinya...Allahurobbi....😭😭😭😭😭
Beliau sgt menjaga hubungan dgn Allah...dengan sentiasa bersyukur 😭😭😭.

Bagaimana dengan kita? Kongsikan kisah adik Faiz dengan anak2 kita supaya mereka termotivasi untuk berusaha bersungguh2.

copy n paste...


Kek Lapis Sarawak


Alhamdulillah hati rasa sayu sebab seorang anak murid "Arfizi Safian" yang exsainsri telah menghantar beberapa "Kek lapis Sarawak" untuk  abi dan keluarga.

Sebenarnya Arfizi ni adalah anak murid abi pada tahun 2003(kalau tak silap). Asalnya dari sekolah lain dan menyambung ke tingkatan 4 di Sainsri. Banyak kenangan bersama beliau. Kini, beliau pun telah menjadi pendidik seperti abi juga di Kota Samarahan. Syabas Arfizi!

Bila makan kek lapis tu, fikiran abi mula lah teringatkan pelbagai kek lapis Sarawak time beraya di Miri dulu.6 tahun lepas. Memang best sangat kek lapis diorang. Macam2 perisa ada. Kalau pergi ziarah kat rumah kengkawan, ada la 2 3 jenis kek lapis diorang. Abi tak lepaskan peluang untuk menjamah kesemua kek yang dihidang atas meja.

Yang pastinya kek lapis diorang memang menggamit kenangan!

Syukran Arfizi atas hantaran kek tu. Sila tunggu hantaran balas pulak dari ustaz.

The Keropok!

yang pakai baju kaler pink(tengah) itulah anak murid abi...


Sunday, July 9, 2017

Sambutan Raya di SAIS
















credit to Muizuddin and team majalah sekolah
 
Copyright © 2017 Cerita Abi. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.